ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

45. Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ (ΜΕΡΟΣ 2ο)



Με μια αργή και προσεκτική κίνηση, έβγαλε τη βελόνα που ήταν καρφωμένη στην πλάτη της. Τότε άρχισε να αιμορραγεί πιο πολύ .Όμως ήταν σίγουρη πως πως σιγά σιγά το τραύμα θα κλείσει.
Γύρισε στη φωλιά της. Αλλά οι άλλες μέλισσες δεν την δέχτηκαν στην αρχή με φιλικό τρόπο και μάλιστα μερικές την περιγελούσαν για τα λασπωμένα της φτερά και για τις σταγόνες αίμα που έσταζαν από την πλάτη της. Μερικές από αυτές δεν πίστευαν την ιστορία της και έλεγαν πως η πληγή ήταν μικρή για να πονά τόσο. Δεν μπορούσαν να δουν το βάθος της τρύπας που είχε δημιουργήσει η βελόνα στο σώμα της. Η μέλισσα κατάλαβε πως θα χρειαζόταν κάποιο χρόνο για να ξαναβρεί τον εαυτό της.
Ευτυχώς , οι πιο καλές της φίλες πήγαν κοντά της και έκαναν τα πάντα για να τη βοηθήσουν. Προσπαθούσαν να της γιατρέψουν την πληγή και να της φτιάξουν τη διάθεση. Η ίδια ένιωθε ενοχές και δεν μπορούσε να καταλάβει πώς γινόταν ένας τυφλοπόντικας να είναι τόσο κακός και ταυτόχρονα τόσο υποκριτής. Και πώς οι άλλοι τυφλοπόντικες ήταν τόσο πειθήνιοι που έκαναν ό,τι τους έλεγε. Και πώς η ίδια άργησε τόσο να καταλάβει τι συνέβαινε.
Το θέμα την απασχολούσε και η πληγή συνέχιζε να την πονάει. Βελτιωνόταν, αλλά συχνά ένα απλό άγγιγμα ήταν αρκετό για να την κάνει να πονά για ώρες.
Τότε αποφάσισε να μιλήσει με τη σοφή γιαγιά-μέλισσα της κυψέλης. Της διηγήθηκε την ιστορία της και έμεινε έκπληκτη όταν η γιαγιά της είπε πως ήξερε γι αυτό το είδος τυφλοπόντικα που παρασύρει μέλισσες στη φωλιά του. Μάλιστα της έδωσε και βιβλιογραφία και αυτή τα έχασε για τη συχνότητα του φαινομένου, γιατί νόμιζε πως ο τυφλοπόντικας που είχε συναντήσει ήταν μοναδικός στο είδος του.
Ένα πρωί σηκώθηκε νωρίς και βγήκε μια βόλτα. Ο ήλιος ανέτελλε εκείνη τη στιγμή και τα πουλιά κελαηδούσαν χαρούμενα σαν να γιόρταζαν τον ερχομό της καινούργιας μέρας. Ο ήλιος έβγαινε αργά πίσω από το γειτονικό βουνό και ο ουρανός έπαιρναν ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα.
Η καρδιά της μέλισσας πλημμύρισε από ευγνωμοσύνη που βρισκόταν σε αυτό το όμορφο μέρος και απολάμβανε το ξεκίνημα της ημέρας. Είχε ξεφύγει από τα νύχια του κακού τυφλοπόντικα και από τη γεμάτη σκοτάδι και λάσπες φωλιά του. Αποφάσισε να τον συγχωρήσει για όσα έκανε γιατί από ό,τι φαινόταν δεν ήταν ικανός να κάνει κάτι καλύτερο. Αποφάσισε να συγχωρήσει και τον εαυτό της που δεν μπόρεσε να προφυλαχτεί. "Η ζωή μερικές φορές είναι απρόβλεπτη" σκέφτηκε. "Ακόμη και δικό μου να ήταν το λάθος , δεν αξίζει να κατηγορώ τον εαυτό μου για αυτό ". Έφερε στο μυαλό της την εικόνα των πουλιών που ξεκινούσαν τη μέρα τους χαρούμενα, προφανώς χωρίς να σκέφτονται τα λάθη και τις ατυχίες της χτεσινής μέρας.
Το τραύμα την πόνεσε λίγο αλλά δεν έδωσε σημασία. Ένα τεράστιο ολάνθιστο λιβάδι την περίμενε γεμάτο με γλυκό νέκταρ, ό,τι πρέπει για να φτιάξει το καλύτερο μέλι της περιοχής.
Τ Ε Λ Ο Σ!

12 σχόλια:

George είπε...

είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να συγχωρείς.
Όμως το ίδιο σημαντικό ή και ακόμα χειρότερα, είναι τραγικό να φορτώνεις στον εαυτό σου πράγματα που δεν έκανες. Να τον χρεώνεις για πράγματα που δεν μπόρεσε να προβλέψει.
Βλέπεις οι τυφλοπόντικες δεν έχουν πάντα την ίδια μέθοδο δράσης. Αν κάτσουμε να μάθουμε πως δρουν όλοι οι τυφλοπόντικες το μόνο που πιθανόν θα καταφέρουμε είναι να γίνουμε σαν αυτούς.
Καλή σου μέρα Ερατώ. Πανέμορφα και τα δύο σου κείμενα.

Lilith είπε...

Δεν πρόλαβα να σχολιάσω στο πρώτο μέρος του παραμυθιού, αλλά καλύτερα. Θα σχολιάσω τώρα που ολοκληρώθηκε.
Καταρχήν, μ' άρεσε που αυτή τη φορά διάλεξες να μιλήσεις με... παραβολή. :)
Η αρχή για να γλυτώσεις από μια τέτοια ιστορία, γίνεται πάντα τη στιγμή που πείθεσαι ότι πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα και όχι φανταστικό.
Η μέλισσα πόνεσε και θα πονάει για αρκετό καιρό ακόμη...
Και οι άλλες μέλισσες στη φωλιά, πάντα θα πιστεύουν (δυστυχώς γι' αυτές) ότι στη θέση της θα τα κατάφερναν καλύτερα. Ότι είναι πιο έξυπνες και πιο καπάτσες.
Αυτή είναι και η παγίδα τους και πολλές απ' αυτές θα πέσουν, χωρίς αμφιβολία, μέσα.
Μου αρέσει το τέλος.
Που διάλεξε να συγχωρέσει και να προχωρήσει μπροστά. Τι άλλο, άλλωστε, θα μπορούσε να κάνει; Είναι ο μόνος δρόμος προς το φως.
Οι άλλοι σε πάνε σε σκοτεινά μέρη.
Εγώ όμως πιστεύω και στην τιμωρία του θύτη. Και όπου είναι δυνατή, καλό είναι να εφαρμόζεται.
Ρίξε μια ματιά στο σημερινό ποστ της Σίλιας
αν θέλεις.

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα Ερατώ μου!
Φιλιά πολλά!

Ερατώ είπε...

George!
Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Στο μόνο που διαφωνώ, είναι στο αν πρέπει να μαθαίνουμε πώς δρουν οι τυφλοπόντικες. Πιστεύω πως πρέπει , για να μπορούμε αμέσως να βλέπουμε και να φυλαγόμαστε, όσο μπορούμε βέβαια. Όποιος ξέρει από τυφλοπόντικες είναι αρκετά ασφαλής γιατί δεν μπορούν να τον ξεγελάσουν!

Καλό σου βράδυ.

Ερατώ είπε...

Lilith!
Πολλές φορές όταν κάνεις μια παρατήρηση σε όσα γράφω, με κάνεις να σκεφτώ: "σωστά, αυτό έπρεπε να το πω κι εγώ". Έτσι και τώρα. Όλο σου το σχόλιο είναι σαν προέκταση όσων ήθελα να πω και δεν βρήκα τρόπο να εκφράσω.Πολύ σύντομα και κατατοπιστικά κάνεις σημαντικές παρατηρήσεις πάνω στην ιστορία.
Να συμπληρώσω πως και εγώ θα ήθελα την τιμωρία του θύτη, του κάθε θύτη. Όχι τόσο για την πράξη που έκανε, αλλά περισσότερο γιατί θα επαναλάβει τις πράξεις του . Αλλά συχνά δεν είναι εφικτό γιατί σαν τυφλοπόντικας που είναι, ξέρει να δρα υπόγεια.
Οπότε τότε, το καλύτερο είναι η μέλισσα να συνεχίσει τη ζωή της και να βρει μια καλή λύση για τον εαυτό της από το να ψάχνει τρόπους να τιμωρήσει τον τυφλοπόντικα, ο οποίος ξέρει να ταμπουρώνεται στην τρύπα του.
Καλό σου βράδυ και πολλά πολλά φιλάκια νεραϊδούλα!

George είπε...

θα επιμείνω στην παρατήρηση μου οτι δεν χρειάζεται να μάθουμε πως δρουν οι τυφλοπόντικες. Αν προσπαθήσουμε να βρούμε τους τρόπους τους θα γίνουμε τυφλοπόντικες.
Και είναι ωραία να μπορείς να είσαι μέλισσα :-)

Την πρώτη μου καλημέρα

Ερατώ είπε...

George!
Τώρα εγώ πρέπει να σου πω καλησπέρα!
Καλά λοιπόν, αφού επιμένεις...:)
Αφήνω τη διαφωνία χωρίς συνέχεια και έρχομαι από κει να χορέψω ένα τανγκό!

George είπε...

Το μαυροκόκκινο τριαντάφυλλο που θα βρεις μόλις μπεις στο σπίτι μου είναι για σένα. Πάρε το στο χέρι σου και ακολούθα το μονοπάτι με τα μαυροκόκκινα ροδοπέταλλα στο πάτωμα. Θα σε φέρουν σε μένα .... έτοιμο για το Τάνγκο....

Ερατώ είπε...

George!
Έρχομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Osiris είπε...

"Και πώς οι άλλοι τυφλοπόντικες ήταν τόσο πειθήνιοι που έκαναν ό,τι τους έλεγε."

Μα είναι απλό!
Διαπλεκώμενα συμφέροντα λέγεται αλλιώς.
Σε ταίζω και με προστατεύεις.
Σε πληρώνω και κάνεις πως δεν βλέπεις. Και γιατί να το κάνεις; Μα γιατί θα σου κάνω και καμιά χάρη. ;)

Πολλές φορές... τα ποντικάκια... και μόνο για να κυκλοφορήσουν μια βόλτα στο... παζάρι με τους μεγάλους τυφλοπόντικες δεν φανάζεσαι ΚΑΝ το τι είναι διατεθημένοι να κάνουν!!!

Από την άλλη, δεν φαντάζεσαι καν το πόσο εύκολα μια οικογένεια, προκειμένου να... ξεφορτωθεί μια μελισσούλα από την "καμπούρα της" πόσο εύκολα κάνει πως δεν είδε ή δεν άκουσε τίποτα...

Όμορφο το παραμύθι σου Ερατώ.
Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.
Φιλιά Πολλά

Αφιερωμένο στην... μέλισσα..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ποτέ δεν μου άρεσαν τα παραμύθια!
Αλλά αυτό με τη μέλισσα έκατσα και το διάβασα μονορούφι!
Και το βρήκα πολύ διδακτικό...

Ερατώ είπε...

Osiris!
Ακριβώς αυτό!
"και μόνο για να κυκλοφορήσουν μια βόλτα στο... παζάρι με τους μεγάλους τυφλοπόντικες δεν φανάζεσαι ΚΑΝ το τι είναι διατεθημένοι να κάνουν!!!"
Αυτό δεν ήξερε η μέλισσα. Πως ακόμα και για ένα ελάχιστο όφελος, ο σεβασμός στο.... άλλο είδος θα εξαφανιζόταν. Πίστευε επίσης πως αφού προσφέρει και αυτή, θα την αποδέχονταν. Όμως το γκρουπ πολύ εύκολα την "έδωσε" αφού έτσι ήθελε ο "ισχυρός".
Έτσι λειτουργούν αυτά τα πράγματα.
Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου και για το τραγούδι.

Ερατώ είπε...

Ασκαρδαμυκτί!
Χαίρομαι που σου άρεσε το παραμυθάκι.
Σου εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ